Logo YONA studiekeuze

YONA STUDIEKEUZE

Informatie voor ouders en verzorgers

Zit uw kind in de laatste jaren van de middelbare school en staat het voor een studiekeuze? Misschien heeft uw kind de middelbare school al afgemaakt en doet het een tussenjaar. Ook kan het zijn dat uw kind al aan een opleiding begonnen is maar is gaan twijfelen, of al voor het halen van een diploma gestopt is.

Twijfelen over een studiekeuze komt heel vaak voor, en eigenlijk is dat niet zo heel vreemd. Allereerst zijn er ontzettend veel opleidingen om uit te kiezen. In Nederland alleen al zijn er meer dan 2000 opleidingen. Daarnaast is 16 tot 18 jaar biologisch gezien erg jong om een studiekeuze te maken. Onze hersenen zijn namelijk pas volgroeid tussen de 20 en 25 jaar. Dit maakt het uitdagend voor jongeren om al een inschatting te maken van wie zij nu zijn, waar zij naartoe willen, en of ze de weg daar naartoe ook zien zitten. Ten slotte is de studententijd vaak een enerverende periode in iemands leven, maar komt er ook stress kijken bij de vele veranderingen en onzekerheden die daarbij optreden.

Dit alles maakt dat uw kind hoge druk kan ervaren bij het kiezen van een opleiding. Sommige jongeren reageren op deze druk door zich juist zo min mogelijk te oriënteren en bijten zich vast in een opleiding. Anderen stellen de keuze liever uit en nemen een tussenjaar, in de hoop dat ze in dat jaar ontdekken wat ze willen doen. Ook zijn er jongeren die zich wel oriënteren maar nog niet overtuigd zijn, en daarom kiezen voor een brede opleiding zoals ‘’Liberal Arts and Sciences’’ of een algemeen bekende opleiding zoals psychologie, geneeskunde of rechten.

Het doel van studiekeuzebegeleiding is simpel: ervoor zorgen dat uw kind met rust en zelfvertrouwen aan hun studententijd kan beginnen of het weer kan voortzetten.

Studiekeuzebegeleiding bij YONA

Het doel van studiekeuzebegeleiding is simpel: ervoor zorgen dat uw kind met rust en zelfvertrouwen aan hun studententijd kan beginnen of het weer kan voortzetten. 

Bij YONA doen we dat stapsgewijs: eerst onderzoeken we de talenten, affiniteiten en interesses van uw kind. Hiervoor gebruiken we vier verschillende tests, zodat uw kind concreet meer inzicht kan krijgen in zichzelf. Daarna oriënteren we ons op welke beroepen aansluiten bij het profiel van uw kind. Nadat we hier een selectie van hebben gemaakt, onderzoeken we welke opleidingen vereist zijn om deze beroepen uit te voeren. Samen maken we uit deze opleidingen ook weer een selectie, zodat uw kind een top 5 opleidingen overhoudt. Tenslotte bespreken we alle randzaken die komen kijken bij het studeren, zoals welke steden hen het meeste aanspreken, of er verenigingen zijn waar uw kind geïnteresseerd in is, en of er nog andere activiteiten zijn zoals hobby’s of baantjes waar uw kind tijd voor vrij wil houden.

Mijn filosofie is dat studeren meer is dan alleen de opleiding die uw kind volgt. De gekozen opleiding is de basis waar ze op bouwen, maar alle ervaringen die uw kind daarnaast opdoet maken hen uniek! Daarin de juiste balans vinden is een van de belangrijkste dingen in het maken van een studiekeuze.

Het studiekeuzetraject bij YONA bevat:

Het volgen van het studiekeuzetraject bij YONA kost €399,- incl. BTW.

Het studiekeuzetraject verslag

Waarom studiekeuzebegeleiding?

Zekerheid

Het moeten kiezen van een opleiding kan stressvol zijn. Daarom is het fijn voor uw kind als zij zeker zijn over welke studie ze gaan doen. Door breed te kijken naar alle mogelijke studies voor uw kind kan studiekeuzebegeleiding hen die zekerheid geven.

Motiverend

Met het studiekeuzetraject oriënteren we ons samen op de talenten van uw kind en hoe ze die goed kunnen inzetten op de arbeidsmarkt. Dit helpt hen te motiveren tijdens hun studie, omdat ze weten waar ze het voor doen.

Voordelig

Een derde van de studenten stopt met hun studie na het eerste jaar, en ongeveer de helft van de studenten stopt wel een keer met een studie voor ze het diploma binnen hebben. Studeren is helaas niet goedkoop, dus door meteen een goede studie te kiezen voorkomen jullie onnodige kosten.

Jonathan Runherd, studiekeuzebegeleider bij YONA studiekeuze

Over mij

Mijn naam is Jonathan, ik ben 27 jaar en ik woon in Gouda met mijn vrouw en kat. 

Zelf heb ik ervaren hoe lastig het kiezen van een opleiding kan zijn. Toen ik in het laatste jaar van het VWO zat was ik zo geïntimideerd door alle opties, dat ik één opleiding koos en niet meer heb gekeken naar iets anders. Ik wilde vroeger namelijk graag meester worden, dus koos ik nu voor de academische variant op de PABO. Na een half jaar was ik van die droom afgeholpen en stopte ik: het was toch niet helemaal de plek voor mij. Een half jaar later begon ik aan psychologie, en dat sloot een stuk beter aan. Ik ben namelijk altijd gefascineerd door hoe verschillende mensen in elkaar steken en wat hun beweegt. Met een bachelor en een specialisatie in arbeids- en organisatiepsychologie op zak ging ik het werkende leven in, en het viel me op dat die kloof tussen opleiding en werk best groot kan zijn. Dan ben je de hele tijd bezig geweest met leren, en als je klaar bent heb je geen idee wie je bent, wat je wil en wat je opties zijn. Had ik maar iemand gehad die met mij had meegedacht over deze dingen! En zo werd YONA geboren!

 

Ik ben begonnen met het gratis aanbieden van studiekeuze- en loopbaanbegeleiding aan een aantal mensen uit mijn netwerk, en kon op deze manier mijn opzet ontwikkelen en verfijnen. Ontzettend leerzaam, maar vooral ook ontzettend leuk. Ik krijg er heel veel energie van om écht met iemand mee te leven, en zo iemand weer verder op weg te kunnen helpen. In deze tijd heb ik ervoor gekozen om me te specialiseren tot studiekeuzebegeleider omdat ik liever werkte met jongeren, maar ook omdat ik een passie voel voor het verhelpen van die studiekeuzestress die ik zelf als jongere ook heb gevoeld. Daarnaast heb ik een periode gewerkt als reïntegratiecoach, waarbij ik mensen die in langdurig verzuim zaten heb geholpen met hun weg terugvinden naar de arbeidsmarkt. Deze gecombineerde kennis van opleidingen, de arbeidsmarkt, zelfontwikkeling en zelfpresentatie maakt dat ik nu van mijn diensten als studiekeuzebegeleider mijn werk heb gemaakt.

In mijn vrije tijd houd ik mij graag bezig met het maken van muziek. Ik schrijf, speel, zing en produceer mijn eigen muziek, en help ook anderen graag met het produceren van hun muziek. Daarnaast vind ik het ook leuk om zelf bordspellen te bedenken en ontwerpen. Ook houd ik van sport, en doe ik graag aan hardlopen en (zaal)voetbal.

Contact

Wilt u meer weten, of uw kind aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek? Vul dan het contactformulier in.

YONA Studiekeuze

jonathan@yonastudiekeuze.nl

Lage Gouwe 202
Gouda, 2801 LM

Kvk: 87199858