Informatie

Waarom is het kiezen van een studie zo moeilijk?

Een jaar studeren kost veel geld. Als je na een jaar stopt met je studie, ben je dus ook veel geld kwijt. Collegegeld, het aanschaffen van boeken en/of studiematerialen en andere kosten, zoals bijvoorbeeld voor de huur, lopen samen al snel op tot in de duizenden euro’s. Bovendien ben je een jaar verder, en had een goede studiekeuze je veel tijd en moeite kunnen besparen.

0
Stoppen binnen een jaar
100000
Jongeren beginnen aan een studie aan een universiteit of hogeschool
0 %
Maken de eerste studie niet af

De studiekeuze gaat vaak al mis bij het oriënteren. Er zijn ontzettend veel verschillende opleidingen die je kan volgen, die je vaak in meerdere steden kunt doen en soms ook op verschillende niveaus. Bovendien is niet altijd vooraf duidelijk wat een opleiding je gaat bieden voor de toekomst, zowel hoe de opleiding zelf eruit gaat zien als waar je staat en wat je kan doen als je ermee klaar bent. Bij de overvloed aan opties is het voor sommigen vaak te veel werk om alles te onderzoeken, met niet weloverwogen keuzes als gevolg.


Tegenwoordig maken opleidingen gebruik van matching, waarbij mensen nadat ze een keuze hebben gemaakt voor een opleiding een korte tijd, ongeveer een week, kunnen ervaren hoe het is om die studie te volgen. Het is fijn dat hiermee mensen op tijd kunnen worden gesignaleerd van een verkeerde keuze, maar het probleem is dat zo’n week vaak niet helemaal hetzelfde is als de studie zelf, en dat de keuze voor de studie op het moment van de matching al zo goed als definitief gemaakt is.

 

Kortom maken veel mensen als ze gaan studeren een foute keuze, die vaak veel kosten met zich meebrengt. Deze keuze komt vaak doordat er onduidelijkheid is over de opleiding, en de matching is niet altijd genoeg om je van een foute keuze bewust te maken.

Waarom zou je een studiekeuzecoach inschakelen?

Studiekeuzecoaching kan helpen bij het oriënteren, waardoor alle opties worden besproken, ook degene waar je zelf nog niet aan had gedacht! Verder ga je ook beter kijken naar mogelijke beroepen, en wordt je geholpen bij het maken van een definitieve keuze.

Kosten

Bespaar een hoop geld door een foute keuze te voorkomen

Zekerheid

Krijg rust over je keuze door er met iemand goed over na te denken

Motivatie

Zicht hebben op waar je het voor doet kan je helpen bij het studeren